historiskt
Jag erkänner mig besegrad i namnfrågan. Men vem i ärlighetens namn hade kunnat gissa på Estelle?

Har sett otaliga diskussioner om hurvida hon heter Bernadotte i efternamn eller icke. Vilket gör mig rädd för allmänbildningen. Kungligheter har inte efternamn, i deras folkbokföring står endast deras namn, så som prinsessans ovan. När papperna fylls i lämnas efternamnsrutan med en asterisk ifylld. Dvs detta tecken: *

Dock använder de Bernadotte i efternamnsliknande syfte. Exempelvis som Prinsessan Madeleine, som skrev in sig som "Madeleine Bernadotte" på universitetet. Detta används alltså när det krävs efternamn. Men är i grund och botten bara ett ättsnamn och i körkort och pass är de utan efternamn.
De heter alltså "Kronprinsessan Victoria", "Prinsessan Madeleine" och "Prins Carl-Philip"

Ett undantag är Prins Daniel. Hovet önskade ta bort hans efternamn men eftersom det kräver ett lagbyte i namnlagen så var det ej genomförbart. Man kunde ej ta bort efternamn endast byta detta. Så istället för det förstnämnda alternativet som således var omöjligt. Så lade hovet till Bernadotte som hans efternamn och flyttade hans dåvarande efternamn till mellannamn.

Således heter Prins Daniel: Olof Daniel Westling Bernadotte

Detta har aldrig hänt tidigare.

Prinsessan Estelle är nu den första flickan som föds till tronarvinge och är den andra i succesionsordningen.
Victoria föddes endast till prinsessa och hennes bror Carl-Philip föddes till kronprins. Detta ändrades dock efter lagändringen av succesionsordningen samma år som Carl-Philip föddes, vilket gjorde Victoria till första i ordningen. Kronprinsessan Victoria.


Så nu har vi rett ut det! Trevligt va? :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0