csn vs fkassan

Jag förstår fortfarande inte hur dom tänkte med tilläggsbidraget. I min ibland lite för logiska värld så känns det inte mer än logiskt att det går till den förälder där barnet är folkbokfört, lika självklart som att barnet får mammans efternamn vid födsel om föräldrarna är ogifta, lika logiskt som att mamman får barnbidraget tills dess att man bestämmer att dela på det. Nu undrar ni nog varför, det hela är enkelt, iallafall i början, när barnet är nyfött.

Ska förklara lite snabbt om hur det funkar med namn och bekräftelse av föräldraskapet.

Om ett barn föds av ett ogift par så får barnet mammans namn eftersom det enda beviset just då på vems barnet är, är att barnet är mammans eftersom det var i hennes mage. Senare så åker man och skriver på ett faderskapsbekräftelse papper (jag har fått höra av en bekant att det görs under graviditeten i vissa län) och först när det är gjort så vet man vem som är pappan eftersom mamman bekräftat det.

Innan dess får försäkringskassan papper om att mamman har fött ett barn och därmed skickas barnbidraget ut till henne när hon har bekräftat kontonummer eller gett det till dom.

Om ett gift par får ett barn sker faderskapsbekräftelsen med automatik eftersom man antar att de bara har sexuellt umgänge med varandra. Barnet får då det gemensamma efternamnet om föräldrarna inte säger annat, de kan exempelvis ha olika namn. Det bestäms på samma sätt som för ogifta, papper måste skrivas under och skickas in med barnets fullständiga namn.

Barnbidraget kan senare vid en eventuell separation delas mellan föräldrarna.

När man senare ansöker om bostadsbidrag och underhållstöd går de efter vart barnet är folkbokfört, inkomst osv.
Barnet är folkbokfört på en plats, fördelen med det är att den person barnet är folkbokfört hos kan få bostadsbidrag med barnet inräknat, vilket oftast är högre än för människor utan barn.
Nackdelen är att personen inte kan flytta som det vill utan att få flytten beviljad av andra föräldern medan den förälder barnet inte är folkbokfört hos kan flytta hur det vill. Även om det missgynnar umgänget.
Underhållsstöd samt underhållsbidrag delas ut antingen via fkassan eller från fkassan.
Om man är separerade och har barnet 50% kan man ansöka om underhållsstöd ifrån försäkringskassan, detta är inkomstgrundat. Man kan högst få ett halvt underhållsbidrag som är 1273.
Underhållsbidrag däremot betalas av en förälder till den andre om den bara är umgängesförälder och träffar barnet betydligt mindre. Detta för att inte ena föräldern ska behöva betala allting själv.


Så för mig är det inte mer än logiskt att mamman får dessa fördelar eftersom det inte råder några tvivel om att barnet är hennes. Det kommer trots allt ur hennes kropp.

Det jag irriterar mig över nu är varför inte Csn har det så lätt som försäkringskassan.
Dvs om båda föräldrarna ansöker tilläggsbidrag så kan det delas på mellan föräldrarna.
Nä för csn är det följande som gäller: Den som ansöker först får bidraget. Den andre kan överklaga endast om den förälder som får bidraget är umgängesförälder eller om barnet inte är folkbokfört där.
Så den som har barnet folkbokfört hos sig har en viss fördel. HUR stor fördel ska jag ta reda på.
Jag har erbjudit honom hälften när jag överklagat om jag vinner och sagt att jag inte kommer att överklaga om han kan ge mig hälften som det är nu. Problematiken är att han lätt glömmer att föra över pengar såsom dagisavgifter och försäkringar. Och jag börjar bli less på att påminna..

Sådär, ett informativt och klagande inlägg om och på olika organisationer och vad de kan lära av varandra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0